DE EERSTE STAP

BOUW EEN BRUG
NAAR JOUW DROOMLEVEN

‘Een comfortabel leven riskeren voor het onbekende’. Het roer omgooien kan voelen als een sprong in het diepe. 

Met deze praktijkles willen we in 3 stappen een brug bouwen tussen het leven dat je nu hebt en jouw droomleven. 

Doelen stellen, keuzes maken vanuit vertrouwen en zorgen voor een financiële buffer. 

INHOUDSOPGAVE

Download alvast de opdrachten
Print deze uit of vul in met adobe pdf bewerker

1. ZORG VOOR VOLDOENDE SPAARGELD

Al de personen in het audio magazine hebben gezorgd voor een financiële buffer voordat zij ontslag namen.

Bas en ik hadden €35.000,- euro gespaard
Wendy en Guy hadden hun huis verkocht
Gabi en Tom hadden €25.000,- gespaard
Priscilla en Max hadden €40.000,- gespaard

Mark en Judith geven aan: zorg voor voldoende kapitaal, want je wilt voorkomen dat je keuzes beïnvloed worden door (een gebrek aan) geld.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom vertellen een aantal mensen uit het audio magazine hoe zij geld hebben gespaard voor vertrek. 

SPAARTIP GABI

Zet alle “meevallers” die je krijgt gelijk over naar je spaarrekening.
Dit hebben wij onder anderen gedaan met bonussen. Maar denk ook aan een 13e maand, vakantiegeld, belastingteruggave, salarisverhoging etc.

Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt. Wij hebben een grote garage sale gehouden voordat we vertrokken. Alles in ons huis was te koop. Ook hebben we veel kleding via Marktplaats verkocht.

Spaartip Priscilla

Zet wanneer je je salaris krijgt gelijk een vast bedrag over naar je spaarrekening. Eventueel met automatische incasso zodat je het niet kunt vergeten.

Doe dit aan het begin van elke maand wanneer je nog genoeg geld hebt. Doordat je het geld niet langer op je betaalrekening ziet staan voelt het ook alsof je het niet kunt uitgeven.

Mijn regel: geld dat op mijn spaarrekening staat mag ik er niet meer zomaar afhalen.

Spaartip Merel & Daan

Zorg dat je uitgaven overeenkomen met je prioriteiten.

Wij geven bijvoorbeeld wel geld uit aan onze hobby’s en camper. Maar kiezen er bewust voor om te besparen op bijvoorbeeld: shoppen en vaste lasten. Je kunt je geld maar 1x uitgeven, beslis wat echt belangrijk voor je is.

Koop 2e hands. Nieuwe kleding kopen wij eigenlijk nooit. Merel koopt alles via Vinted.

SPAARTIP BIANCA

Breng je uitgaven omlaag. Je hebt niet altijd invloed op hoeveel salaris je verdient, maar wel op hoeveel je uitgeeft. Voordat ik iets koop stel ik mezelf altijd de 5 vragen uit de afbeelding hieronder. Dit heeft mijn koopgedrag drastisch veranderd en ervoor gezorgd dat ik makkelijk kan sparen. 

Je kunt tegenwoordig 24 uur per dag online shoppen en de mode gaat sneller dan ooit. In plaats van kleding voor 4 seizoenen hangt er elke week nieuwe kleding in de winkels. Reclames, tv en social media laten je geloven dat materiële bezittingen op een manier tot een bevredigend leven leiden.

Zelf ervaar ik echter zoveel meer vrijheid sinds ik mijn koopgedrag heb aangepast. Ik kwam erachter dat ik helemaal niet zoveel (nieuwe) spullen nodig heb. 

Toen wij uiteindelijk ontslag namen van onze 9-5 baan was ons inkomen nog niet stabiel, maar doordat we onze uitgaven omlaag hadden gebracht hadden we ook helemaal niet zoveel geld nodig.  

Delen met anderen. Vroeger zou ik direct iets kopen wanneer ik het nodig had. Nu kijk ik eerst of ik het van iemand kan lenen. Vrienden kunnen bij mij terecht voor kampeer- en sportspullen. Wanneer ik een bruiloft heb klop ik bij vriendinnen aan voor een jurk en hakken.

Inmiddels komen vriendinnen uit zichzelf naar mij toe: “Bianc, ik doe dit weg, maar vind het echt wat voor jou. Wil jij het hebben?” Laten we het delen van spullen en/of het doorgeven ervan normaliseren.

Hogere doelen vs. middel-doelen

Wanneer jouw hogere doel is: de vrijheid hebben om te reizen. Kan geld sparen een middel-doel zijn om dit te bereiken.

Het is belangrijk om sparen ook echt als middel-doel te blijven zien en je hoofddoel niet uit het oog te verliezen. Wanneer je bijvoorbeeld een hoog inkomen hebt bij je huidige baan kan het makkelijk zijn om je hogere doel onnodig lang uit te blijven stellen terwijl de middelen er eigenlijk allang zijn. 

2. Starten naast je huidige baan

Je hoeft niet gelijk te stoppen bij je huidige baan om te starten met het testen, uitproberen en opbouwen van iets nieuws. Bouw eerst een brug.

Mark en Judith hadden beiden nog een 9-5 baan toen zij ‘Travelmonster Media begonnen’. De vakanties gebruikten ze om reizen te maken en content te schieten.

Gabi begon in Nederland al met het maken van een website, Instagram pagina en verschillende moodboards. Daarna ging ze langs bij merken om haar plan te presenteren. Toen ze begon met reizen had zij al verschillende opdrachten binnengehaald.

Bas en ik begonnen onze websites al voordat we ontslag namen. Dit deden we in de avonduren en op zondag.

Anne besloot om eerst 1 dag minder te gaan werken als bouwkundige (4 dagen i.p.v. 5 dagen). Die ene dag gebruikte ze om sport groepslessen te geven. Hier heeft zij vaardigheden opgedaan die zij nu nog steeds gebruikt als hike gids. 

Anne: “ga uitproberen en kijken wat bij je past, in plaats van dat je alleen maar op die vaste plek blijft.”

Stel jezelf de vraag: wat kan ik nu al doen (naast mijn huidige baan) om dichter bij het leven te komen dat ik wil?

  • Kies educatie boven entertainment.
    Bas en ik begonnen met het volgen van cursussen over Affiliate Marketing. Mark en Judith geven als tip: via YouTube kun je tegenwoordig leren van de besten van de wereld. Tijd om je favoriete Netflix serie in te ruilen dus.

  • Ga tijd inplannen. Gebruik je weekenden en avonduren of ga parttime werken. Iedereen heeft 24 uur in een dag: geen tijd, betekent eigenlijk geen prioriteit.

  • Bouw relaties op met mensen die al doen wat jij wilt gaan doen. De zelfbeschikkingstheorie stelt dat wij als mensen een natuurlijke behoefte hebben om ons verbonden te voelen met anderen. Vanuit deze behoefte ontstaat extra motivatie. Door de komst van social media is het makkelijker om contact te maken met mensen die reizen en werken combineren.

  • Vind een mentor die je inspireert. Dit kan ook door middel van podcasts, boeken of YouTube.

'Starten' klinkt als een grote stap, maar eigenlijk is het helemaal niet zo spannend.

Wanneer je ergens over nadenkt ben je eigenlijk al begonnen. Dat is al de 1e stap.

The enemy of succes is fear of failure. Gezien worden door anderen tijdens het starten en de angst voor falen maakt starten eng. In het begin ziet het er misschien nog niet fantastisch uit, maar vergeet niet dat iedereen die we kennen ooit vanaf 0 begonnen is. 

Onthoud: succesvolle mensen zullen je aanmoedigen, want zij hebben ooit in jouw schoenen gestaan.
Alleen niet-succesvolle mensen zullen het je misgunnen en sceptisch zijn.

Doe iets. Dan volgen de antwoorden vanzelf. Ook al heb je nog geen flauw idee wat je aan het doen bent.

Opdracht 1: tijd vrijmaken

Hoe besteed jij nu jouw tijd? Een week bestaat uit 168 uren.
Maak een lijstje van al jouw wekelijkse activiteiten en noteer daarachter hoeveel uur je eraan besteed. 

Toen ik dit 5 jaar geleden deed kwam ik erachter dat ik per week: 15 uur televisie keek, 10 uur op mijn telefoon zat en minimaal 7 uur per week in de auto doorbracht.

Aanpassingen die ik toen heb gemaakt: tijdens het autorijden ging ik relevante podcasts luisteren. TV kijken ruilde ik gedeeltelijk in voor: het volgen van cursussen, het typen van blogs en kijken naar relevante YouTube video’s. Door mijn uitgaven omlaag te brengen (zie onderdeel 1) kon ik uiteindelijk ook 1 dag minder gaan werken. Ook deze dag besteedde ik aan het bouwen van ons droomleven. 

Komt de besteding van jouw week overeen met wat jij belangrijk vindt? Hoe kan jij tijd vrijmaken?

Opdracht 2: doelen stellen

Doelen stellen | Het maken van een plan met concrete doelen is een belangrijke stap tussen iets willen en iets daadwerkelijk doen. In het pdf bestand vind je een schema waarin je jouw doelen overzichtelijk kunt noteren. 

Deel de weg naar jouw hoofddoelen op in kleine, behapbare stappen. Wanneer je teveel of te grote doelen in één keer wil nastreven kan dit leiden tot een overkill, wat demotiverend kan werken. Terwijl kleine doelen en het behalen hiervan kan zorgen voor een gevoel van competentie. 

Zorg ook dat je een deadline stelt en reflecteert op deze datum of je jouw doelen behaald hebt. “A goal without a date is a dream” – H. Erickson. 

Obstakels in kaart brengen | Grote kans dat je van te voren ook al weet wat obstakels kunnen zijn. Barrières die ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om jouw doelen te behalen. Denk aan praktische obstakels, zoals “ik heb geen tijd”. Obstakels in kennis/vaardigheden, zoals: “ik weet niet hoe ik een website bouw.” Maar geen support vanuit je omgeving krijgen kan ook een obstakel zijn. Bijvoorbeeld wanneer jij meer tijd in het weekend wilt besteden aan jouw doelen en vrienden/partners/familie dit bewust of onbewust saboteren. “Ah joh, je kunt daar volgend weekend toch ook aan werken. Doe gezellig.”

Denk vervolgens na over hoe je deze obstakels kunt verkleinen of zelfs helemaal kunt overwinnen. Bijvoorbeeld door je vrienden uit te leggen waar je precies mee bezig bent of ze zelfs te vragen om je te steunen. 

3. Reken af met angsten

‘Een comfortabel leven riskeren voor het onbekende’. Misschien wel een van de engste avonturen die iemand kan ondernemen.

Is het de moeite waard? Zal het werken? Wat als dat niet het geval is?

Onderzoek toont aan dat mensen sneller een besluit nemen om iets negatiefs te vermijden dan om iets positiefs te bereiken.

Toch besloten al de personen in het audio magazine om hun hart te volgen en het roer om te gooien. Ze hebben hun angsten overwonnen en risico’s genomen om te komen waar zij nu zijn.

Het kan zijn dat je inmiddels al weet wat voor remote werk je wilt gaan doen. Wellicht heb je ook al spaargeld en/of ben je al gestart naast je huidige baan met het opbouwen van jouw nieuwe leven. Toch kan de stap om ontslag te nemen en/of het roer helemaal om te gooien spannend zijn. In dit hoofdstuk krijg je wat handvaten om af te rekenen met deze angsten en uit je vertrouwde comfortzone te stappen. 

Tips omgaan met angst

Wendy vertelt in het audio magazine dat ze haar hoofd tijdens het 1e gedeelte van de reis maar moeilijk tot rust kon brengen. Ze vroeg zichzelf constant af of ze wel de juiste keuze had gemaakt.

Uiteindelijk hielp het haar om zichzelf de volgende vragen te stellen:

Toen ze dit voor zichzelf op een rijtje had verdwenen haar angsten. Zelf zou ik hier nog 2 vragen aan toe willen voegen:

In het audioboek vertellen Bas en ik over de tijd dat we plots terug naar Nederland moesten door ziekte in de familie en vervolgens niet meer weg konden vanwege de pandemie. Ondanks dat letterlijk alles anders liep dan gepland kregen we ons leven al snel weer op de rit.

In de praktijk blijkt dat de meeste angsten vanzelf verdwijnen. De risico’s zijn namelijk helemaal niet zo angstaanjagend als je ze eenmaal genomen hebt en de doemscenario’s komen (bijna) nooit uit.

Vergeet niet dat het negatieve wat we meemaken een uitzondering is. Wat is de norm: gezond of ziek? Goed weer of een orkaan?

Mocht er toch iets slechts gebeuren dan merk je al snel dat er altijd mogelijkheden zijn om hiermee om te gaan. Wanneer je dit ervaart geeft dit vertrouwen. Je kunt objectiever en realistischer naar je angsten kijken.

Zoals Gandhi zei: “als je aarzelt groeit je vrees, als je waagt groeit je moed.”

Opdracht 3: Keuzes maken vanuit vertrouwen in plaats van vanuit angst

Soms kan het lastig zijn om angsten te ontmaskeren, omdat we deze goed weten te bedekken. Keuzes lijken ‘realistisch’ maar zijn in feite vanuit angst. 

Daarom stel ik mezelf bij belangrijke keuzes altijd de vraag: zou ik een andere keuze maken wanneer ik zeker wist dat alles goed zou komen? Als het antwoord ja is weet ik dat ik vanuit angst aan het beredeneren was.

Stel jezelf de vraag: wat stel ik nog uit omdat ik bang ben? Schrijf de antwoorden op de 5 vragen die we hierboven behandeld hebben uit, reken af met angsten en stap uit je comfortzone.

Anne: “Ik denk dat mensen zich gewoon te comfortabel voelen in die comfortzone. Vaak hebben ze een baan die best wel goed verdiend door de opgebouwde jaren bij het bedrijf. Ze denken dit niet zo makkelijk ergens ander terug te krijgen. Maar wanneer je uit die comfortzone stapt en iets gaat doen wat je leuk vindt blijkt er zoveel meer mogelijk.”

Priscilla: “Het is eigenlijk gewoon uit je comfortzone stappen, elke keer weer durven loslaten en je visie voor je blijven zien.”

Scroll naar boven